Fixa ljus i din tillvaro för att må bra. En lampa finns i så många utföranden och varianter och kan fungera som en mysig detalj, för att skapa en härlig stämning, eller för att fungera praktiskt och skapa produktivitet. Allt efter dina behov och syften. Med hjälp av punktbelysning så blir det behagligare och enklare att läsa. Med en rörlig läslampa kan ljuset fungera som en så kallad funktionsbelysning som ger ett kraftigt riktat ljus utan att skada ögonen. Även en läslampa som riktar ljuset nedåt kan vara praktiskt då du ska läsa eller arbeta. 

Vikten av belysning

Ljuskällan ska ge ett jämt och lagom starkt sken. En läslampa är då lämplig. Bildskärmsarbete och läsning är krävande. Huvudvärk, sveda i ögonen och ljuskänslighet är följderna av bristfälliga synförhållanden. Planera ljusmiljön noggrant för att uppnå kreativitet och stimulans. Några grundläggande principer:

  • Så lite bländande ljus som möjligt
  • Ett jämt ljus på arbetsytan
  • Tillräckligt med ljus där det behövs
  • Små kontraster mellan omgivning och arbetsyta

Det vi behöver

Att välja en läslampa med rätt ljuskälla tål att läggas ner tid på. Nu finns det många alternativ på nätet, så sök information om just rätt belysning och hitta din blivande läslampa. För att vi ska hålla oss pigga och vakna när vi läser eller arbetar och sitter vid en skärm, samt för att ögonen ska må bra så behöver vi både ett riktat ljus och ett bra omgivande ljus överlag. Funktionella och flimmerfria armaturer, en samordning med rummets övriga ljussättning och att undvika bländning från fönster är viktiga faktorer. En takbelysning med bra spridning fördelar ljuset jämt och fint över hela rummet. Detta i kombination med någon form av läslampa får ljuset vi behöver att räcka till.  

Samverkan mellan dagsljus och belysning

Dagsljuset ska helst sätta grunden för ljussättningen i rummet. Då vi inte har särskilt många timmars dagsljus under de mörkaste månaderna så är det svårt att låta inomhusbelysningen och dagsljuset samverka. Då behöver vi extra många ljuskällor för att komplettera detta. Med en alltför dämpad arbetsbelysning så ökar produktionen av kroppens trötthetshormon melatonin. Vi blir trötta och det sänker vår koncentrationsförmåga. Särskilt viktigt då man sitter vid en ljus bildskärm att rummet inte är mörkt för det blir för stora kontraster för våra ögon. Detta kan då lätt förebyggas med en praktisk läslampa med en riktad ljuskälla, samtidigt som det optimala är att ha en bra grundbelysning i rummet av exempelvis en ljusspridande taklampa. 

En välplanerad arbetsplats med ergonomisk belysning

Med en bra läslampa kan man lysa upp just det område där man arbetar utan att lysa upp hela rummet. Val av läslampa kan speglas i vilken funktionalitet och utformning man är ute efter. Vid val av ljuskälla så är energiförbrukning och miljön omkring också viktiga faktorer.

Asymmetrisk belysning – En lampa som fördelar ljuset jämt över hela arbetsytan. Förhindrar reflektioner och bländning, vilket gör den lämpligast för arbete framför bildskärmen. 

Symmetrisk belysning – Ger ljus till ett mindre område. Passar perfekt till arbetsuppgifter där det behövs starkt riktat ljus till ett visst objekt.    

Kategorier: Inredning